Iniciem una campanya de micromecenatge pel llibre "BARCELONA sobre Barcelona. Espais de conquesta 2002-2007".

 Aquest blog el vaig crear amb la voluntat de donar a conèixer el meu treball fotogràfic dedicat a la ciutat de Barcelona d'inicis de segle. He anat publicant algunes fotografies d'aquella època però ho vaig interrompre per l'esclat i declivi de la lluita independentista catalana. Dos anys després d'inactivitat en el blog, torno per anunciar-vos que una editorial i jo mateix ens hem embarcat en l'aventura de publicar en format de llibre, el fotoreportatge dedicat a Barcelona.

Però el projecte no és barat i l'editorial necessita ajuda per finançar-ho. Per això hem activat una campanya de micro-mecenatge.

https://www.verkami.com/projects/30463-barcelona-sobre-barcelona-espais-de-conquesta-2002-2007

És aquell somni de fer un llibre que ho vaig deixar escrit en el primer post del blog, un llunyà 2011. Ara, tot just farà deu anys! 

De fet, vaig estar molt a prop de materialitzar-ho, gràcies al fet, que una editorial es va mostrar entusiasmada en llegir i veure les imatges d'alguns d'aquests posts inicials. 

Malauradament, a les acaballes i pocs dies abans d'imprimir, l'editorial va tancar, va fer fallida. El procés havia estat llarg i feixuc. Aquella editorial pretenia cofinançar el llibre amb l'Ajuntament de Barcelona i malgrat la meva desconfiança, va aconseguir el seu suport. El fotoreportatge és una crítica ferotge a la política municipal respecte a l'urbanisme, principalment. Vaig creure que el canvi de Govern podria haver influït positivament a favor del meu projecte. Però després de diverses reunions amb els Serveis Editorials de l'Ajuntament i a mesura que els continguts del llibre s'anaven concretant, van aparèixer les línies vermelles o dit d'una altra manera, la censura.  Hi havia textos meus introductoris als capítols que s'havien de suprimir. Era allò que sempre havia temut. Però, que per fidelitat amb l'editorial, el projecte continuava endavant i amb els censors. També hi havia paràgrafs o paraules que molestaven en aquells textos que se salvaven. El títol del llibre, "BARCELONA sobre Barcelona" per exemple, tampoc els agradava. L'editorial ho veia com un mal menor. 

Per cansament, penseu que vaig iniciar el contacte amb l'editorial un 2016 i el projecte s'allargaria fins al 2020, coincidint amb el tancament esmentat, i per desesperació meva, vaig anar cedint en gairebé tot. Per sorpresa, en plena negociació del que podia dir o no dir, tot es va acabar.

Sant tornem-hi a la recerca d'una altra editorial. Totes les que hi estaven interessades amb el meu llibre, també ho estaven amb l'ajuda econòmica de l'ajuntament. 

Finalment, Edicions i Propostes Culturals Andana li agrada la meva idea original i sense censures, però necessita la venda anticipada d'exemplars per poder-la publicar.

Ara toca provar sort directament amb el lector amant del documentalisme en b&n o del fotoperiodisme de denúncia, i que li agradaria tenir aquest treball en les seves mans.

  

També s'han prestat a col·laborar i fer més interessant el contingut del llibre la Mercè Tatger, Manuel Delgado, Gerard Horta, Miquel de Palol i Jesús Rodríguez amb els seus textos.

(Les il·lustracions del volum i les pàgines interiors són recreacions infogràfiques.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada